Als wijkkunstenaar gebruik ik mixed media om stad, dorp en wijken in verbinding te brengen met visuele communicatie en andere de vormen van kunst.
Door in de wijk te luisteren en te kijken naar het verhaal van de bewoners maak ik portretten van wijkbewoners. Dit zorgt ervoor dat een wijk gezien wordt. Er ontstaat een verhaal en visuele vastlegging van de wijk waarin men leeft. Mijn doel is bewoners in verbinding te brengen. Er ontstaat sociale cohesie tussen de wijkbewoners. Het verhaal van de wijk wordt verteld.
Hier zijn enkele manieren waarop ik als wijkkunstenaar kan bijdragen:
1. Kunst als middel voor expressie en empowerment: Een wijkkunstenaar kan jongeren in achtergestelde buurten betrekken bij kunstprojecten die hen een platform bieden om zich uit te drukken, hun verhalen te delen en hun creatieve potentieel te ontdekken. Dit kan hen helpen om hun eigen identiteit te ontwikkelen en een gevoel van eigenwaarde op te bouwen.
2. Co-creatie en community building: Een wijkkunstenaar kan samenwerken met jongeren, lokale gemeenschappen en organisaties om kunstprojecten te ontwikkelen die betekenisvolle sociale banden bevorderen. Door samen te werken aan gemeenschappelijke doelen en het creëren van kunstwerken die de diversiteit en de verbondenheid van de gemeenschap weerspiegelen, kan de wijkkunstenaar bijdragen aan het versterken van sociale cohesie.
3. Kunst als middel voor verandering: Een wijkkunstenaar kan kunst inzetten als een krachtig instrument voor het creëren van bewustwording en het genereren van dialoog over kwesties die verband houden met straatcultuur, zoals geweld, armoede en marginalisatie. Door middel van tentoonstellingen, straatkunst en andere publieke kunstinstallaties kan de wijkkunstenaar een platform bieden voor discussie en reflectie, en bijdragen aan het veranderen van percepties en attitudes.
4. Samenwerking met de gemeente en netwerken: Een wijkkunstenaar kan samenwerken met de gemeente en lokale netwerken om de impact van zijn/haar werk te vergroten.